Sufi Trail wandelen met Linda

0 Comments

De Sufi Trail, of Sufi Yolu, zoals we hem in het Turks noemen, is een mooi parcours om te wandelen. Je wandelt door diverse klimaatzones, waarbij je door bossen, landbouwgebied, dorpen, steden en gebergten en op het eind zelfs door hele stukken niemandsland komt. Voor vlakkelandlopers soms niet altijd even makkelijk. Echter niet zwaar genoeg, om er bij voorbaat maar vanaf te zien. De tocht is samengesteld uit 40 wandeldagen, maar niemand die je verplicht deze allemaal achter elkaar te lopen. Mijn persoonlijke mening is zelfs dat, er veel meer indrukken blijven hangen, wanneer je hem opsplitst in meerdere wandelvakanties.

De totale lengte van de tocht bedraagt 801 km. Wanneer je kiest voor de ‘wandelen met Linda’ mogelijkheid, loop je 204 van de 801 km. Volgens het boek is dit van dag 2 tot en met dag 11. Je begint in Yalova en eindigt in Bilecik. Dag 1 is in Istanbul. Die zit er bij mij niet bij inbegrepen. Met alle musea en bezienswaardigheden in aanmerking genomen, waar je onderweg langskomt, boek je hiervoor het beste enkele dagen extra, of kom je er nog een keer voor terug. Eenmaal daar, wil je immers ook naar de Blauwe Moskee, Aya Sophia en de Grand bazaar.

Waarom zou je de Sufi Yolu met Linda lopen?

Ten eerste is het gewoon makkelijk. Ik regel je overnachtingen, transport en ben het lijntje tussen jou en de plaatselijke bevolking. Met een tolk maak je makkelijker een praatje. Niet alleen jij bent nieuwsgiering naar wat de mensen doen of ze bezighoudt. De Turkse mensen op de route zijn net zo benieuwd naar de beweegredenen van wandelaars, waarom ze in hemelsnaam dat hele eind naar Konya gaan lopen. Wandelen in Turkije wordt eigenlijk alleen door stedelingen, als hobby, beoefend. Voor de dorpeling is lopen vaak pure noodzaak.

Als tweede, kan ik je heel veel vertellen over het land, de gebruiken, de cultuur en de gewoonten. Als Europeaan kom je soms do’s en dont’s tegen, waar je eigenlijk nooit bij stilgestaan hebt, maar hier heel belangrijk zijn. Nog iets, waar ik graag tijd aan besteed, is de Turkse keuken. En dan niet alleen de voedselbereiding van supermarktproducten, maar ook van vergeten groentes, ja die heb je hier ook en de bereiding van eten met gebruik van open vuur. Külbastı of közleme (‘op het as’ en ‘op hete kolen’) noemen ze dat hier. Meer hierover en andere Turkse recepten vind je bij Koken met Linda.

En tot slot, wanneer je zelf veel vragen over het land en de mensen hebt, hebben we al meteen een basis, voor leuke gesprekken onderweg. Voor je het weet, raken we in een interessant groepsgesprek en vliegen de kilometers onder onze schoenen door. Belangrijk is wel, dat we ook al het moois niet voorbijlopen, wat op onze pad komt. Elke dag komen we namelijk wel langs leuke dingen zoals een leuk padje, mooi bosje en historisch belangrijk gebouw of tombe van een heilige. Vanzelfsprekend is er ook ruimschoots gelegenheid voor een stiltemoment, spontaan gezang of het voordragen van een gedicht. Een Rumi gedicht geeft soms net een beetje extra beleving aan een wandeling.

Sta op en ga op reis, van lager zelf naar hoger zielezelf, mijn vriend

Een reis die aardse materie, in geestelijk goud verandert

De drank van Gods genade is onmetelijk

Als er al een beperking is, komt dat slechts door een onvolkomenheid aan de beker

Het licht van de zon vult de hemel, zij is grenzeloos

Tot hoever zij in jouw kamer mag schijnen, hangt van jouw ramen af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vrienden sites