Witte bonen in tomatensaus

0 Comments

Witte bonen in tomatensaus (kuru fasulye) wordt gezien als het ‘nationale gerecht’ van Turkije. Er zijn dan ook vele ‘lokanta’s, volksrestaurantjes waar geen alcohol geschonken wordt die altijd kuru fasulye op het menu hebben staan. Standaard geserveerd met witte rijst.

Je kan ‘kuru’ zoals het kortweg in het Turkse genoemd wordt heel gemakkelijk maken, met een blik bonen en een pot bouillon of op de traditionele manier door de bonen eerst een nacht voor te weken. Hieronder beide bereidingswijzen want ook op de snelle manier is het gerecht best wel lekker.

In Turkije maken ze de witte bonen in tomatensaus meestal met rundvlees. Schaap wordt ook gebruikt maar in mindere mate. Je kan het gerecht ook zonder vlees maken.

De onderstaande recepten zijn voor 3-4 personen. Krijg je het niet op is dat ook geen probleem. Net als met bruine bonen- en erwtensoep is ook ‘kuru’ de volgende dag pas echt lekker op smaak.

Witte bonen in tomatensaus binnen 15 minuten

Je hebt hiervoor nodig:
1 blik van 800 gram witte bonen
1 pot runderbouillon met stukken vlees
1 flinke ui
1 klein blikje tomatenpuree of
400 gram blik tomaten op sap
flinke klont boter of scheut olie
Zoete rode paprikapoeder
zwarte peper
zout zal niet nodig zijn
.

Bereidingswijze
Maak de uit schoon en snij hem in kleine blokjes. Fruit hem in een kookpan in de boter of olie. Geen olijfolie gebruiken, dat smaakt niet. Zonnebloem, mais of arachideolie voldoet prima. Snij eventueel ook de tomaten in blokjes en voeg ze aan de inmiddels glazige ui toe. Breng dit aan de kook terwijl je de saus op smaak brengt met de zwarte peper en paprikapoeder.

Doe de bonen bij de saus en het vlees uit de kant-en-klare bouillon. Roer het even door en voeg wat van de bouillon toe. Als ze erg zout is zou ik niet gelijk heel de pot erbij doen maar eerst even proeven. Een ander hangt ook van het zoutgehalte van de bonen af. Als het te zou dreigt te worden doe je in plaats van de rest van de bouillon er water bij. Even doorkoken en de Turkse witte bonen in tomatensaus is klaar. Opmerking: een paar uur van te voren maken komt de smaak ten goede.

Witte bonen in tomatensaus op de traditionele manier

2 mokken gedroogde witte bonen
250 gram rund- of schapenvlees met een beetje vet
1 flinke ui
2 kleine blikjes tomatenpuree of 1 eetlepel Turkse tomatenpuree (deze is geconcentreerder)
eventueel 2 tomaten
eventueel klontje boter
zoete rode paprikapoeder
zout en zwarte peper
water om in te koken.

Bereidingswijze
Zet de bonen een nacht van tevoren in de week. De volgende dag gooi je het weekwater weg en wast ze goed. Snij ook het vlees in blokjes. Zit er veel vet aan hoef je geen vet toe te voegen, is het mager vlees doe je er een klont boter bij.

Je kan nu de ‘kuru’ op twee manieren bereiden want daar zit wel degelijk smaakverschil in.
A, je kan alles kleinsnijden, tomatenpuree en specerijen tegelijk in de pan doen en gaarkoken. Dit kan in een half uurtje in de snelkookpan of in een ovenpan waarmee je een Turks stoofpotgerecht maakt. Dit laatste duurt dan wel minimaal 2 uur.

B, je zet het vlees met de bonen op en terwijl deze gaarkoken, ook zo’n 1,5 uur, maak je de saus die je vervolgens later toevoegt.

Bij methode A krijg je een rozige brei en bij bereidingswijze B blijft het vet als een heldere laag bovenop drijven en krijg je een pikantere smaak. Mijn voorkeur gaat uit naar methode B. Ik gebruik sowieso zelf nooit geen snelkookpan omdat ik het eten eruit niet lekker vind. De meeste Turkse vrouwen hebben tegenwoordig echter wel zo’n ding. Je kan hem er dus heel goed voor gebruiken.

Methode A lijkt me duidelijk. Je doet alles, behalve het zout, tegelijk in een kookpan en kookt het gerecht tot het gaar is. Op smaak brengen doe je daarna.

Bij manier B zet je dus eerst het vlees en de bonen op. De saus maakt je als volgt. Snipper de ui en eventueel de tomaat, je kan ook alleen puree gebruiken. Verhit de boter in een koekenpan en fruit de ui. Voeg de tomaat en de puree plus de specerijen, geen zout, toe en bak dit op een laag pitje een door totdat je ziet dat de tomatensaus en het vet zich scheidt. De saus in nu klaar en laat je staan totdat de bonen bijna gaar zijn.

Wanneer de bonen bijna gaar zijn voeg je pas zout toe. Dit geldt zowel voor methode A als B. Peulvruchten zwellen beter op als je het zout pas toevoegt nadat ze gegaard zijn. Wil je ze sneller gaar hebben, of heb je een kwaliteit die maar niet zacht wil worden, kun je ze zacht krijgen met een beetje bakingsoda.

Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vrienden sites