Acuka / Cevizli Ezme / Muammara

0 Comments

Per regio heeft dit lekkere broodbeleg zo zijn eigen naam. Ondanks dat er in de recepten kleine variaties zitten wordt overal in de basis tomatenpuree en walnoten gebruikt. In de winkels wordt acuka tegenwoordig kant-en-klaar verkocht maar de zelfgemaakte is natuurlijk veel lekkerder.

Acuka maak je in een half uurtje klaar. Wil je het langer dan een dag of vijf bewaren raad ik aan het in een potje te doen en dit of vacuüm te laten trekken of een beetje olie op de acuka te gieten zodat er geen lucht bij kan. Het onderstaande recept is voor ongeveer 250 gram.

Acuka, wat heb je er voor nodig?

  • 6 eetlepels paprikapuree,
  • 2 eetlepels tomatenpuree,
  • 1 mok gepelde walnoten,
  • 1 mok of iets minder ongekruid paneermeel,
  • 4 teentjes knoflook,
  • 1 dessertlepel granaatappelmelasse,
  • 1 Turks theeglaasje olijfolie,
  • 1 snuf zwarte peper,
  • 1 theelepel rode pepervlokken,
  • 1 snuf komijnpoeder,
  • 1 snuf oregano,
  • 1 snuf gedroogde munt,
  • 1 snuf pimentpoeder.

Acuka, hoe maak je het klaar?

Doe de olijfolie, paprika- en tomatenpuree in een pannetje en verwarm dit langzaam totdat het lekker begint te ruiken en de puree zijn binding verliest. Je ziet dit doordat het een geschift uitelijk krijgt. De olie zal dan ook helemaal rood zijn. Zet de warmtebron niet te hoog opdat het niet aanbrandt. Maal de gepelde walnoten in de keukenmachine en pers de knoflookteentjes.

Wanneer je ziet en ruikt dat de puree ‘ontzuurt’ is doe je alle ingrediënten in het pannetje bij de puree en roer je het goed door elkaar. Na een uurtje, liever een paar uur laten staan, is de acuka op smaak gekomen en serveer je het bij de borrel, tapas of barbecue.

Wil je een potje langer bewaren neem je de dubbele hoeveelheden, warm je de acuka, na toevoeging van de kruiden, nog even door. Schep ze daarna, als ze nog warm is in een met kokend sodawater ontsmet potje. Vul dit tot aan de rand zodat er geen lucht meer bij kan, draai het deksel erop en laat het omgekeerd afkoelen. Zodra je het potje geopend hebt, in 2-3 dagen opmaken of er een laagje olie opzetten. Acuka in de koelkast bewaren.

Lekker op versgebakken brood met een glaasje Turkse thee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vrienden sites